• LAS OVTAR SLOVENSKIH GORIC 2014-2020

  • Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost (CLLD)
  • pogodbeno partnerstvo
  • vključenih območje 10 občin
  • sprejeta Strategija lokalnega razvoja
  • javni pozivi za črpanje sredstev iz EKSRP,ESRR
  • na voljo do 2.768.495,37 EUR sredstev
 • NA SEJMU AGRA

  LAS Ovtar Slovenskih goric se že več let predstavlja na sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Številni obiskovalci Ovtarjevega razstavnega prostora lahko okušajo izbrane dobrote Slovenskih goric: vrhunsko vinsko kapljico, še toplo slovenskogoriško gibanco, potice, salame in ostale dobrote naših kmetij in mojstrov.

 • OSREDNJE SLOVENSKE GORICE VABIJO

  Vinorodne in sadjarske kraje odkrivajte na pohodniških, različnih tematskih in kolesarskih poteh. Med potepanjem po gričih in dolinah se ustavite v vinotočih, na ekoloških, turističnih in izletniških kmetijah, ob jezerih, gozdovih, na poljih ali v trških jedrih. V izobilju boste odkrivali tudi odlična vrhunska vina in kulinariko. Vabljeni!

Natisni

na strokovni ekskurziji v Savinjski dolini

Člani Društva OVTAR Slovenskih goric na strokovni ekskurziji v Savinjski dolini

Člani Društva za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric smo bili v četrtek 8. junija 2017 na strokovni ekskurziji z namenom ogleda primerov dobrih praks.

IMG 6189

Udeleženci strokovne ekskurzije

Pot nas je vodila v vas Lindek pri Frankolovem, kjer smo dopoldan preživeli v Zadrugi Konopko, zadrugi za razvoj trajnostne pridelave in predelave konoplje - Konopko z.o.o., socialno podjetje. Gostitelji so nam predstavili uporabnost konoplje za prehrano, kozmetiko, tekstil in gradnjo, kot so jo uporabljali že naši predniki. Pokusili smo tudi konopljin čaj in kulinarične dobrote iz konoplje. Nato smo se odpravili na kosilo k Ribniku pri Lisjaku, ki se nahaja na gozdni jasi v Taboru pri Vranskem. Sledil je ogled kmetije Flis - Četina, ki je usmerjena v pridelavo mleka. Kmetija je od leta 2007 posodobljena z robotom za molžo krav, s tem pa se je rodila tudi ideja o predelavi mleka. Na kmetiji so nam predstavili pridelavo in predelavo mleka s pokušino različnih domačih mlečnih izdelkov: različne vrste jogurtov, sirov in mlečnih napitkov. Na koncu smo se odpravili še čez cesto k sosedom na kmetijo Rojnik, ki se že od leta 1880 ukvarja s pridelavo hmelja. S pridelavo zelenega zlata na 41 hektarjih spadajo med večje evropske hmeljarje. Lani so odprli tudi svojo mikropivovarno Green gold brewing, kjer smo poizkusili pravo domače nefiltrirano pivo. Na poti proti domu smo se ustavili še v Žalcu na Fontani zelenega zlata kot prvi fontani piva na svetu. Bil je lep sončen dan, poln novih doživetij in zanimivih spoznanj. In vsi že željno pričakujemo jesensko ekskurzijo …

M. G.

 IMG 0446

Predstavitev Zadruge Konopko

IMG 0484

Predstavitev na kmetiji Flis - Četina

IMG 0523

V mikropivovarni družine Rojnik

 

Foto: Franc Fras in Milena Grabušnik

Kontakt

Društvo za razvoj podeželja
LAS OVTAR Slovenskih goric
Trg osvoboditve 9
2230 Lenart v Slovenskih goricah
Telefon: 059 128 773
E-Mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktni obrazec

Grbi občin

obcine logotipi