• LAS OVTAR SLOVENSKIH GORIC 2014-2020

  • Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost (CLLD)
  • pogodbeno partnerstvo
  • vključenih območje 10 občin
  • sprejeta Strategija lokalnega razvoja
  • javni pozivi za črpanje sredstev iz EKSRP,ESRR
  • na voljo do 2.768.495,37 EUR sredstev
 • NA SEJMU AGRA

  LAS Ovtar Slovenskih goric se že več let predstavlja na sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Številni obiskovalci Ovtarjevega razstavnega prostora lahko okušajo izbrane dobrote Slovenskih goric: vrhunsko vinsko kapljico, še toplo slovenskogoriško gibanco, potice, salame in ostale dobrote naših kmetij in mojstrov.

 • OSREDNJE SLOVENSKE GORICE VABIJO

  Vinorodne in sadjarske kraje odkrivajte na pohodniških, različnih tematskih in kolesarskih poteh. Med potepanjem po gričih in dolinah se ustavite v vinotočih, na ekoloških, turističnih in izletniških kmetijah, ob jezerih, gozdovih, na poljih ali v trških jedrih. V izobilju boste odkrivali tudi odlična vrhunska vina in kulinariko. Vabljeni!

Natisni

Vabilo - tradicionalni slovenski zajtrk

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2017 TUDI V LENARTU

V Sloveniji obeležujemo v petek 17. novembra 2017 dan slovenske hrane, v okviru katerega bo letos ponovno potekal tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen projekta je  podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena lokalne samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

 TSZ brez

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

K temu teži tudi Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric, ki želi z Ovtarjevo ponudbo iz Slovenskih goric vzpodbujati nakup izdelkov in pridelkov neposredno na kmetijah. Tudi letos smo se odločili za sodelovanje z VDC Polž, enoto Mravlja Lenart, v katero je vključenih 41 uporabnikov iz celotne Upravne enote Lenart. Ta dan bomo za zajtrk uživali živila, kot so kruh, maslo, med, jabolka in jabolčni sok – vse lokalnega izvora.

Zajtrkovali bomo v prostorih VDC Polž, enota Mravlja Lenart, na Ilaunigovi ulici 19, v Lenartu, 17. novembra 2017, med 8.15 in 9.00 uro.

Pokažimo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane, da jih podpiramo in cenimo njihovo delo, ki ga opravljajo z zavestjo, da bodo končni uporabniki prejeli kakovostno in svežo hrano z manj prevoženimi kilometri. Za dosego cilja je potreben skupen nastop, povezovanje in dobro sodelovanje. Prav tako si želimo, da bi na dan slovenske hrane, čim več ljudi z nakupom in uživanjem domačih pridelkov, podprlo domačo pridelavo in predelavo ter slovensko gospodarstvo, to prakso pa preneslo v svoj vsakdanjik.

Naj dan slovenske hrane, postane prav vsak dan!

 

Andrej Kocbek, predsednik društva

 

 

Kontakt

Društvo za razvoj podeželja
LAS OVTAR Slovenskih goric
Trg osvoboditve 9
2230 Lenart v Slovenskih goricah
Telefon: 059 128 773
E-Mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktni obrazec

Grbi občin

obcine logotipi