Strokovna ekskurzija po zelenjadarskih kmetijah

V okviru projekta Na tržnico z Ovtarjem smo v lanskem letu pričeli z oživitvijo lokalne ponudbe na tržnicah območja LAS. Z aktivnostmi izobraževanj ponudnikov in potrošnikov želimo prispevati k prepoznavnosti ponudbe kmetij, širitvi mreže Ovtarjeve lokalne ponudbe in povečati raven samooskrbe.

Z v projekt vključenimi ponudniki in pridelovalci smo v ponedeljek 6. junija 2022 v okviru izobraževalnih vsebin izvedli oglede primerov dobrih praks po zelenjadarskih kmetijah območja LAS Ovtar Slovenskih goric.

Pri Jozici

Program strokovne ekskurzije se je pričel z ogledom zeliščnega vrta pri Jožici (Jožica Šerbinek, dopolnilna dejavnost na kmetiji) v Jakobskem Dolu. Sledila je predstavitev EKO pridelave zelenjave v okviru dopolnilne dejavnosti na EKO kmetiji Najvirt (Marjeta Najvirt) v Pernici. Sledila je predstavitev dejavnosti, ogled hladilnice in strojne opreme v gospodarski družbi Kramberger Nova d. o. o. (Aleksander Kramberger) v  Pernici, kjer  že 15 let skrbijo za ugodno prodajo solate, cvetače in gomoljne zelene ter stalno zaposlujejo 5-9 zaposlenih. Oglede smo zaključili v Spodnji Voličini pri EKO kmetiji Kocbek (Renato Kocbek, dopolnilna dejavnost na kmetiji).

Za izzive vrtnarjenja in zelenjadarstva je s svojim strokovnim znanjem poskrbila tudi Miša Pušenjak iz KGZS – Zavod Maribor.

Krasen dan druženja, novih znanj in spoznanj.

 

Projekt: Na tržnico z Ovtarjem (sofinanciran iz EKSRP).

Partnerja v projektu: Razvojna agencija Slovenske gorice (RASG, d. o. o.) in KGZS – Zavod Maribor.

20220606 152352

Zapisala: Renata Peras, RASG d. o. o.

Foto: Miša Pušenjak in arhiv RASG