Ekskurzija v Dolino Soče

by Razvojna agencija
Ogledov: 497

Obiskali smo Dolino Soče

Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric je v sodelovanju s Turistično agencijo LEZE za člane društva 2. junija 2022 organiziralo strokovno ekskurzijo in oglede dobrih praks v Dolino Soče (Tolmin). Tokrat je bil avtobus poln in udeleženci so se veselili novih spoznanj, izmenjave izkušenj in medsebojnega druženja.

DSC 9246 min

Pot nas je vodila iz Lenarta proti dolini reke Soče do Tolmina, kjer so nas lepo sprejeli predstavniki lokalne akcijske skupine LAS Dolina Soče. Ob kavi in prigrizku nam je vodja LAS Greta Černilogar predstavila delovanje LAS Dolina Soče. Ogled dobrih praks smo pričeli z ogledom projekta LAS »Vrtičkanje in hortikulturna terapija«, ki ga je izvajal Varstveno delovni center Tolmin. Postavljen je bil vrtiček z visokimi gredami in uvedeni novi programi za ranljive skupine: vrtičkanje, hortikulturna terapija, izobraževanja. Sledil je voden ogled po novi urejeni Učni pešpoti ob Tolminki, kjer so nas izobrazili o pomenu ribjih vrst ter tradiciji ribištva in ribogojstva na Tolminskem s posebnim poudarkom na soški postrvi. Po prehojeni učni poti je sledil ogled Ribogojnice Faronika, katere konkurenčna prednost je ponudba soške postrvi in lipana, ki ga nihče drug nima, saj je vzreja zahtevna in dolgotrajna. Spoznali smo njihovo dejavnost in sodelovanje pri LASovih projektih ter poskusili odličen soški namaz s koščki dimljene postrvi in karpačo soške postrvi. Naslednja točka je bila predstavitev LAS projekta »Oživljanje starega mestnega jedra Tolmina« preko katerega so s podjetniškimi delavnicami in izobraževanji vzpostavili pogoje za razvoj poslovnih idej s poudarkom na okolju starega mestnega jedra Tolmina. Z novoustanovljenim delovnim mestom »stične točke« projekta vzpostavljajo nove pogoje za izvajanje partnerstev pri oživljanju mestnega jedra med zainteresiranimi posamezniki, javnimi institucijami, obrtniki in lokalnimi prebivalci. Sledil je ogled Tolminskega muzeja, ki se nahaja v mogočni Coroninijevi graščini sredi Tolmina. Tukaj smo si ogledali stalno razstavo z naslovom Naplavine obsoške zgodovine, ki se deli na arheološko zbirko in zgodovinsko-etnološko zbirko. Po vseh zanimivih ogledih smo postali že rahlo lačni, zato smo se odpravili proti Mostu na Soči na okusno kosilo v Gostilno pri Štefanu.

Polni lepih vtisov in doživetij smo se po okrepčitvi odpravili proti domu v želji, da se ponovno snidemo na naslednji ekskurziji Društva Ovtar.

DSC 9209 min

DSC 9222 min

DSC 9355 min