Tretji petek v novembru praznujemo dan slovenske hrane – osrednji dogodek dneva predstavlja Tradicionalni slovenski zajtrk, letos že dvanajstič.
V organizaciji Društva za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric je 18. novembra 2022 po letih prekinitve zaradi epidemija covid 19 znova tudi v VDC Polž Maribor, enota Mravlja Lenart potekal tradicionalni slovenski zajtrk.
Zvoki harmonike in trobente so se združili z ubranim petjem Slakovega Čebelarja, sledili so pozdravi in nagovor s strani Andreja Kocbeka, predsednika društva, Urške Možina, podžupanje Občine Lenart ter mag. Jasmine Breznik, direktorice VDC Polž.
Za zajtrk smo skupaj z varovanci, uslužbenci in prostovoljci uživali živila: kruh, maslo, med, jabolčni sok in jabolka – vse lokalnega izvora, delo in znanje družine Senekovič iz Lenarta, Čebelarstva Kapl iz Svete Ane, kmetije Goznik iz Voličine in VAL NATURE Maja Kekec s. p. iz Svete Trojice v Slovenskih goricah.
Dan slovenske hrane skupaj s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom je pomemben za vse nas in spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane.
Pobuda je vedno bolj prepoznavna in dobrodošla med širšo javnostjo, zato se vsako leto tradicionalnemu slovenskemu zajtrku pridruži vedno več posameznikov, institucij, podjetij, gostinskih obratov, turističnih objektov itd., ki širijo pomen in glas o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk preko svojih aktivnosti.